Μπες…

…και μείωσε το

κόστος των

λογαριασμών

για κάθε δωμάτιο

Εξερεύνησε το διαδραστικό μας σπίτι

Το ξέρατε ότι...​

Ένα έξυπνο πολύμπριζο μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα απενεργοποιώντας αυτόματα συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται.

Πρόκειται να αγοράσετε καινούργια τηλεόραση; Επιλέξτε προσεκτικά.

Μια τηλεόραση LED 64 ιντσών καταναλώνει περίπου 3 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το αντίστοιχο μοντέλο της των 32 ιντσών.

Χρειάζεστε όντως τα φώτα αναμμένα όταν παρακολουθείτε ταινία; Σβήστε τα και εξοικονομήστε χρήματα.

Όταν κάνει πολλή ζέστη, αντί να ανοίγετε τα παράθυρα, καλύτερα να κλείνετε τη θέρμανση!

ΣΑΛΟΝΙ

Για να αποφύγετε τη σπατάλη ενέργειας, βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου σας είναι καλά κλειστή και γεμίζετέ το με αρκετά προϊόντα.

Βράζετε πρώτα το νερό στον βραστήρα και μετά χρησιμοποιήστε το για το μαγείρεμα. Όσο αυτό και αν μοιάζει με κόλπο για γρήγορο μαγείρεμα, στην πραγματικότητα είναι πιο αποδοτικό από το να βράζετε το νερό στο μάτι της κουζίνας.

Εάν πλένετε τα ρούχα σας στους 30 °C η οικογένειά σας μπορεί να εξοικονομήσει γύρω στα 16 ευρώ τον χρόνο.

Κατά μέσο όρο, τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 38% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το μαγείρεμα.Φουρνάκια μικρών διαστάσεων είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτικά για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού.

Όταν μαγειρεύετε σε παραδοσιακό φούρνο κουζίνας, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ανεμιστήρα, η οποία σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία κατά 20°C χαμηλότερα.

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μην κρατάτε τον εξαερισμό του μπάνιου αναμμένο για περισσότερα από 20 λεπτά μετά το ντους

Εάν αντί για πρωινό μπάνιο σε μπανιέρα κάνετε ένα ντους διάρκειας 5-10 λεπτών, θα χρησιμοποιείτε γύρω στο 20% με 50% λιγότερο ζεστό νερό και θα εξοικονομήσετε γύρω στα 43 ευρώ ετησίως.

Η εγκατάσταση οικονομικής κεφαλής ντους και περιοριστή ροής μπορεί να εξοικονομήσει για μια τριμελή οικογένεια μέχρι ένα κυβικό μέτρο νερού κάθε μήνα. Αυτή η απλή αναβάθμιση θα μειώσει για εσάς το κόστος των λογαριασμών ενέργειας κατά περίπου 3,21 ευρώ ανά μήνα.

Το ξέρατε ότι...

Εάν κλείνετε τη βρύση του ζεστού νερού όταν δεν το χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της πρωινής σας ετοιμασίας, θα μειώσετε σημαντικά την ενεργειακή σας κατανάλωση.Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, όπου αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε κρύο νερό.

ΜΠΑΝΙΟ

Το ξέρατε ότι...​

Το 25% του συνολικού κόστους του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος αφορά κατανάλωση ρεύματος από ηλεκτρικές συσκευές όπως υπολογιστές, στερεοφωνικά συστήματα και τηλεοράσεις.

Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να εξοικονομήσετε γύρω στα 39 ευρώ τον χρόνο.

Το ξέρατε ότι...​

Η φυσική ψύξη των κατοικιών με το άνοιγμα των παραθύρων κατά τις καλοκαιρινές νύχτες θα μπορούσε να περιορίσει κατά 21% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ψύξη.

Οι συσκευές φωτισμού ενεργειακής απόδοσης προσφέρουν εξίσου αποδοτικό φωτισμό με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, κοστίζουν ωστόσο πολύ λιγότερο.

Μόνο με την αναβάθμιση 10 λαμπτήρων σε λαμπτήρες LED μπορείτε να εξοικονομήσετε 130 ευρώ το χρόνο.

Εάν καλύψετε το θερμαντικό σώμα σας με ρούχα ή έπιπλα, εμποδίζετε την ελεύθερη κυκλοφορία της θερμότητας μέσα στο σπίτι σας.

Απομακρύνετε τα εμπόδια από τα θερμαντικά σώματα και εξοικονομήστε έως και 20% στον λογαριασμό θέρμανσης!

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ